Rolul potasiului în nutriția plantelor

Potasiul este un macronutrient esențial pentru toate plantele. Funcția principală a elementului este de a regla echilibrul apei. Conținut doar în citoplasma celulelor, își mărește vâscozitatea, menținând turgul. Plantele care sunt furnizate cu o nutriție adecvată cu potasiu acumulează liber apă în celulele lor, tolerează mai ușor seceta și frigul și sunt mai puțin susceptibile la factorii de stres. Macroelementul acționează ca un conductor al nutrienților și crește potențialul osmotic din interiorul celulei.

 

Potasiul poate fi completat cu îngrășăminte minerale. În Rusia, se cultivă multe culturi iubitoare de potasiu: sfeclă, cartofi, porumb, floarea soarelui și altele.
În sol, macroelementul este moderat mobil. Nu este spălat în mod activ, inclusiv în timpul regimului de apă de clătire. Poate fi mult în orizontul solului, dar deoarece este conținut în principal în minerale, este inaccesibil sistemului radicular al plantelor. Analiza agrochimică arată că culturile agricole nu primesc mai mult de 12% din conținutul total în sol.

 


În plus, pH-ul solului afectează nutriția cu potasiu. Dacă aciditatea sa este sub 6,0 și se apropie de un mediu acid, atunci disponibilitatea macronutrientului scade.
Pentru a organiza o alimentație eficientă cu potasiu, este necesar să se elaboreze un plan nutrițional corect. Îngrășămintele trebuie aplicate după o analiză agrochimică a solului, care va arăta nivelul real de aciditate, conținutul de macro, micro și mezoelemente, precum și metale grele.

Îngrășăminte cu potasiu

Îngrășămintele minerale conțin diferite cantități de substanță activă. De exemplu, clorura de potasiu conține mai mult de 60% din macroelement în termeni de K2O. Acestea sunt granule care sunt aplicate pe sol folosind mașini agricole specializate.
Îngrășământul se recomandă a fi folosit primăvara și toamna pentru aplicarea principală. Produsul poate fi aplicat în formă pură sau adăugat la amestecuri de îngrășăminte.

Locație

Birou
str. Calea Basarabiei 18/1, Chișinău

Depozite
or. Iargara, str. Stefan Voda, 17A
or. Balti, str. Burebista, 17C
or. Cupcini, str. Renașterei, 1

 

Contactele noastre

+373 61 076 333 – Iargara

+373 69 922 746 – Balti

+373 69 031 121 – Kupchin

VANZARI@URALCHEM.MD

 

Partenerii noștri