Rolul sulfului în nutriția plantelor

Compușii anorganici ai sulfului sunt sulfații și sulfurile. Doar forma sulfat este disponibilă plantelor din sol. De regulă, sulful este conținut în sol sub formă de compuși organici care nu sunt absorbiți de culturi.

Plantele obțin în principal sulf prin sistemul lor de rădăcină și frunze. Cea mai mare parte a acestui mezo-element provine din atmosferă, astfel încât plantele din apropierea centrelor industriale nu prezintă practic nicio deficiență. În zonele mai îndepărtate, concentrația de dioxid de sulf din atmosferă scade și este important să se adauge sulf în sol.

Relevanța utilizării îngrășămintelor care conțin sulf

Sulful este unul dintre mezoelementele necesare pentru absorbția azotului și respirația plantelor. Se găsește în proteine, aminoacizi (cisteină, metionină, cistina), precum și în uleiurile vegetale și alți compuși organici. Îngrășămintele care conțin sulf sunt un element important al oricărei tehnologii agricole.

Aproximativ 90% din sulf este conținut în proteinele vegetale. Este prezent și în biotină, tiamină, coenzimă, glutation, acid lipoic. Compușii aromatici care conțin sulf măresc rezistența culturilor la factorii adversi, în special la stres și dăunători.

Cu deficiența de sulf, metabolismul azotului este perturbat, ceea ce afectează negativ dezvoltarea plantelor. Fotosinteza poate scădea cu 40%. Semnele deficienței de mezoelement sunt asemănătoare cu înfometarea de azot, dar apar în primul rând pe părțile tinere, în creștere ale plantei: frunzele, începând de la cele tinere, devin galbene, uneori portocalii sau cu o nuanță roșiatică. Erorile de diagnosticare duc la utilizarea inutilă a îngrășămintelor care conțin azot, ducând la scăderea randamentului și a calității produselor agricole.

Cu o deficiență critică, sinteza proteinelor este perturbată. În fazele timpurii de dezvoltare, proporția de azot proteic scade în comparație cu acumularea totală a acestuia. Din această cauză, partea neproductivă a culturii crește. Nu este posibil să înlocuiți sulful cu alți nutrienți, nici măcar cu seleniul aferent acestuia.

Experiență de producție cu îngrășământ cu conținut de sulf Uralchem

Grupul Uralchem ​​a dezvoltat un îngrășământ care, pe lângă macroelementul principal (azot), conține sulf mezoelement. Sulfonitratul de îngrășământ NS 30:7 este o sare dublă de sulfat de amoniu și azotat de amoniu. NS 30:7 are următoarele avantaje:

— rezistență la aglomerare;
- rezistența granulelor - 3 MPa;
— reducerea leșierii azotului datorită predominării formei de amoniu în compoziție.

Specialiștii Uralchem ​​au testat sulfonitratul NS 30:7 în Rusia (în Districtul Federal Central și Teritoriul Primorsky), precum și într-o serie de alte țări. Experții au comparat sulfonitratul cu nitratul de amoniu pentru efectele lor asupra grâului de toamnă. Prima aplicare a fost făcută înainte de reluarea sezonului de vegetație, pe sol înghețat. Al doilea este în timpul fazei de tulpini - începutul răsăririi în tub. Dozele au fost calculate astfel încât cultura să primească aceeași cantitate de azot; diferența a fost adăugarea de sulf.

Utilizarea sulfonitratului a dus la o creștere a randamentului cu o medie de 10 c/ha. În plus, calitatea cerealelor a crescut: greutatea a 1000 de boabe, natura, conținutul de gluten și proteine, indicele de deformare a glutenului. În general, clasa de cereale a grâului de toamnă a crescut de la a patra la a treia.

În plus, în regiunea Kursk, compania noastră a efectuat un experiment pe floarea soarelui. Agronomii au înlocuit îngrășământul tradițional (nitrat de amoniu) cu sulfonitrat NS 30:7. Aplicarea a fost făcută pentru cultivarea înainte de însămânțare. Pentru azot, doza a fost de asemenea egalizată; diferența a fost în mezo-elementul studiat. Doza de aplicare pe parcela martor a fost de 150 kg/ha, pe parcela experimentală - 105 kg/ha. Rezultatele au arătat că aplicarea de sulfonitrat a dus la o creștere cu 10% a randamentului. În timpul observațiilor fenologice și biometrice, experții au observat o creștere a masei vegetative și a înălțimii plantelor. Acest lucru a oferit un avantaj în stadiile inițiale ale creșterii floarea-soarelui.

Sulfonitrat NS 30:7 poate fi folosit ca alternativă la îngrășămintele tradiționale cu azot în nutriția culturilor și, de asemenea, ajută la menținerea echilibrului dintre azot și sulf.

 

Locație

Birou
str. Calea Basarabiei 18/1, Chișinău

Depozite
or. Iargara, str. Stefan Voda, 17A
or. Balti, str. Burebista, 17C
or. Cupcini, str. Renașterei, 1

 

Contactele noastre

+373 61 076 333 – Iargara

+373 69 922 746 – Balti

+373 69 031 121 – Kupchin

VANZARI@URALCHEM.MD

 

Partenerii noștri